Reform táp – tengerimalac

A tengerimalac takarmányozása

tengeri-malac_res

Reform tengerimalac táp

A tengerimalac (Cavia porcellus) elsősorban fűevő rágcsáló. Dél- amerikai élőhelyén, erdőszéleken, pampákon, réteken,  mezőkön, sziklás hegyoldalakban él. Szürkületkor indul  tápláléka keresésére. A nappal nagyobbik részét természetes,  vagy maga vájta üregekben tölti.  Tápláléka a fűfélék szárából, leveléből, érett vagy félérett terméseiből, friss rügyekből,  virágokból és bimbókból áll.

Könnyen kikaparható gyökerek, csírázó magvak, letört ágak, falevelek,  termések, fakérgek is kedvencei közé tartozna.  A friss zöld növények bőséges forrásai a annak a C vitaminnak, amelyet a tengerimalacok nem  tudnak előállítani. Fontos feladatunk ezért, hogy 1000g élősúlyra számítva folyamatosan 10mg  C vitamint biztosítsunk részükre. Táplálékkeresés közben sokat mozognak, sötét aljnövényzetben,  ahol a ragadozók elől rejtve maradnak.

Az évszakok változásával az elérhető növények mennyisége és  tápértéke is változik. Ezek fehérje tartalma 6-12 % között mozog  egész évben, kevés szénhidrátot tartalmaznak, ásványi anyag  tartalmuk magas, a növények bel-tartalma pedig nagyon változatos  összetételű; nyersrost tartalmuk 12-30 % között ingadozhat.  A hosszantartó szárazság következtében a növényzet kiszárad, megritkul, tápértéke alacsonnyá válik.  Fontos táplálékká válnak a különféle növények gyökerei, gumók, fák és cserjék kérgei, rügyei, földre  hullott termései, magvai. Mivel a gyökerek a termések héjai a fák kérge a növények szárai kemények,  ezért fogaik a nagy igénybevétel miatt folyton nőnek és kopnak a metszőfogak és az őrlőfogak  egyaránt.

 Az egészséges emésztés a jól megrágott és nyállal  elkevert falatok lenyelésével kezdődik. A megszokott magas  nyersrost tartalom – amely a növények sejtfalából áll- a  gyomoremésztés és a belek után a fejlett vakbélbe jut. Itt a  baktériumok segítségével emészthetővé válnak a növények  rostjai.  Amennyiben rostszegény, magas tápértékű – „hagyományos” – magvakat és növényeket (kukoricát,  búzát, napraforgót, szóját, földimogyorót, édes gyümölcsöket és zöldségeket) adunk a  tengerimalacoknak, a vakbélemésztés csökken vagy elmarad. Az emésztő baktériumok elpusztulnak  és emésztési problémák lépnek fel.

A kisrágcsálók közül a tengerimalacoknak és a nyulaknak van egy szokatlan tulajdonságuk. A  lágy bélsarukat megeszik. Ez egy nagyon fontos része a táplálkozásuknak, mert a baktérium emésztés  során a vakbélben és a vékonybélben különféle tápanyagok termelődnek. Ezek egy részét  emészthetővé vált mikro-és makro-elemek, fehérjék-aminosavak- és különféle B és K vitaminok  képezik. Fontos, hogy ez folyamat ne szakadjon meg, mert ennek következtében hiánybetegségek,  emésztési, fejlődési problémák léphetnek fel.  A magas tápértékű gabonafélék, olajos magvak, magas olajtartalmú termések- dió, mogyoró, mandula- kevesebb  rágást igényelnek és etetésük hamar tápanyagforgalmi  zavarokhoz, a belső szervek károsodásához, fogproblémákhoz, hirtelen elhízáshoz majd fogyáshoz, bőr  és szőr problémákhoz vezetnek.  Káros az extrudáltan, puffasztva készített magvak etetése is, mert ezeket pont azért fejlesztették ki,  hogy a gazdasági állatok súlygyarapodása nagyobb legyen, ami a kedvtelésből tartott  tengerimalacoknál egyáltalán nem cél. Egyéb növények, színes karikák, párnák puffasztásához (pl. lucerna) legalább 50 %-ban kukoricára és búzára van szükség, amikből semmi sem lehet a tengerimalacok eledelében. Egyes tengerimalacok ezeket  szívesen eszik, mert ízletessé válnak a magok a feltárás után, azonban állaguk túl puha lesz. A fogak  részére nem jelent munkát sem elől, sem hátul és a vakbélemésztés is elmarad vagy jelentősen  csökken. A feltárás következtében a szénhidrát (cukor tartalom) könnyebben emészthetővé válik, ami  így elhízáshoz, máj és hasnyálmirigy károsodáshoz, bőr és szőrproblémákhoz, szaporodási zavarokhoz vezet.  Káros következményei vannak az előfőzött, „lapított”  kukorica, búza, borsó, stb. magvak, pelyhek etetésének is. Az  előfőzött magvakat hengerek között ellapítják, a sejtfalakat  roncsolják, ami jelentősen megnöveli azok tápértékét, így az  eljárással a tengerimalacok táplálására alkalmatlanná teszik.  Hasonlóan nem való lucerna karika, párna vagy pellet sem a tengerimalacoknak. Ennek magas  fehérjetartalmát a gazdasági állatok hizlalásánál használják ki, viszont etetése a tengerimalacoknál tápanyagforgalmi zavarokat okoz.  Károsak a rágcsálók részére a különféle tejes, joghurtos, cukros  drops-ok, melyek a természetben egyáltalán nem képezik a táplálékuk részét, ezek emésztésére nem alkalmas szervezetük.  Nem ajánlott a szentjános kenyér „nassiként” adása. Ezt cukor  helyett ették az emberek régen kellemes, édes íze miatt.  Kerülendők az édes gyümölcsök, zöldségek (pl. sárgarépa) és aszalt gyümölcsök (pl. mazsola),  mert ezek szénhidrát tartalma összesűrűsödik a szárítási eljárástól.  Nem ajánlott a saláta és azok a zöldségek, melyek termesztése során vegyszert használnak.  Szermaradék lehet a gyümölcsfák ágain és a szőlővesszőkön is. Ezekből is csak a kezeletleneket  szabad az állatoknak adni.

A tengerimalac fő elesége a Budapet Kft. által készített Reform táp és a Woodi réti széna  legyen. Ezek összetétele közelíti meg legjobban a tengerimalacok eredeti élőhelyén előforduló  növényekét. A réten, pampákon, cserjésekben, erdőszéleken az évszakoknak megfelelően változnak a  flórát alkotó fajok.  Fő növények: pázsitfűfélék, angol perje, réti perje,  tarackos tippan, taréjos búzafű, réti csenkesz, csomós  ebír, olaszperje, sudár rozsnok, tarackbúza, taréjos cincor,  réti komócsin. Pillangósok, fehér here, szarvaskerep,  bükköny. Pásztortáska, lándzsás útifű, nagy útifű, mezei  katáng, kék búzavirág, tyúkhúr, gyermekláncfű, csalán,  árvacsalán.  A száraz, hidegebb évszakokban a fás növények csemetéi, rügyei, fiatal hajtásai, kérgei,  segítenek átvészelni a táplálékszegény időszakokat. Mivel a szénákban a növények tápértéke a  szárítás során megváltozik, ezért menüjüket az optimális tápanyag összetétel érdekében Reform  táppal szükséges kiegészíteni.  A Reform táp optimális mennyiségben tartalmazza mindazokat a  tápanyagokat, fehérjéket – aminosavakat – mikro és makro elemeket,  vitaminokat, enzimeket, amelyek a tengerimalacok egészséges táplálásához, neveléséhez, fejlődéséhez a szaporodásához a fogak koptatásához, vakbélemésztéséhez ideálisak és nélkülözhetetlenek. A szép csillogó, dús  szőrzet kialakításához megfelelő cink és aminosav kiegészítés került a tápba.  A Reform táp ízletes, omega 3 és omega 6 zsírsav tartalma harmonikus, bel- tartalma optimális. Takarmányváltásnál naponta emelkedő mennyiségben kb. 10 napon át– amíg a tengerimalacok  szervezete megszokja és megtanulja annak emésztését- keverni kell a régi tápot a Reform táppal.

Etetés mellett fontos az almozás. Erre használhatjuk a Woodi faforgácsot, Woodi csutka  almot vagy a Woodi pellet almot, mely kiváló nedvszívó képességű. A pellet alom keményebb és  állaga jobban hasonlít a természetben megszokott szilárd talajhoz. Kiegészítő eleségül, jutalomfalatként ajánljuk a Budapet  Kft. által kifejlesztett Reform boxokat, melyek természetes  alapanyagokból készített, ehető / akasztható etetőjébe különféle  virág- szirmokat, gyógynövényeket töltöttünk. Immunerősítő,  magas C-vitamin tartalmú hibiszkuszt, körömvirágot, akácvirágot,  búzavirágot, napraforgó szirmot. A különféle termések is erősítik  a fogakat; ilyen az áfonya, boróka bogyó, galagonya.  A megbarnult szénák jelentősen veszítenek tápértékükből. A vetett, öntözött, műtrágyázott  gyepek szénája mely – esetleg csak 5-10 féle növényből áll-tápértékre ízre össze sem hasonlítható az  ősgyepekről származó szénákéval.  A Woodi szénák a Natura 2000 kezelése alatt álló rétekről származnak. A  cél ott a biológiai sokszínűség megőrzése, sokféleség megóvása. Ezért  ezeket a gyepeket sem permetezni, sem műtrágyázni, sem teljes  egészében lekaszálni és öntözni sem szabad. A Woodi réti széna – amely  lehet aprított, vagy gyógynövényekkel kiegészített is – kíméletesen,  egyedi módon a zöldre szárítás következtében magasabb tápértékű,  karotinban, C vitaminban gazdag, különösen ízletes eledel.  Étvágy szerint minden nap annyi Woodi szénát és Reform tápot adjunk a  tengerimalacok részére, friss tiszta ivóvíz mellett amennyit mérettől, kortól, elhelyezéstől függően  naponta elfogyasztanak.  A Reform tápcsalád fentiek figyelembevételével készült annak érdekében, hogy védence  vidáman jó egészségben éljen hosszú éveken át és időnként néhány utóddal is megajándékozza gazdáját.

osszes_res