Reform táp – degu

A degu táplálása

 

degutapA degu (Octodon degus) főleg fűevő rágcsáló.Étrendje fűfélék szárából, leveléből, érett vagy félérett terméseiből, friss rügyekből, virágokból és bimbókból áll. Könnyen kikaparható gyökerek, csírázó magvak, letört ágak, falevelek, termések, fakérgek és néha egy-egy állati fehérjében gazdag bogár, szöcske, csiga, hernyó, rovarlárva és pete is zsákmányává válik.

Dél-amerikai élőhelyén, erdőszéleken, pampákon, réteken, mezőkön él. Szürkületkor indul tápláléka keresésére. Előbb azonban homokfürdőt vesz, hogy a földalatti járataiban rárakódott szennyeződéseket eltávolítsa, bőrét, szőrét felfrissítse.  Sokféle ígéretes állati eredetű táplálékra is lecsap.

Táplálékkeresés közben sokat mozog, fut a sötét aljnövényzetben, ahol a ragadozók elől rejtve marad. Sok ízletes növénybe belerág.

Reform Degu Eleség

degu (Octodon degus)

Táplálékkeresés közben sokat mozog, fut a sötét aljnövényzetben, ahol a ragadozók elől rejtve marad. Sok ízletes növénybe belerág. Őshazájukban az eső ritkán esik. Az évszakok változásával az elérhető növények mennyisége és tápértéke is változik. Ezek fehérje tartalma 6-12 % között mozog egész évben. Kevés szénhidrátot tartalmaznak, ásványi anyag tartalmuk magas, a növények bel-tartalma pedig nagyon változatos összetételű. Nyersrost tartalmuk 12-30 % között mozog. Mivel a gyökerek, a termések héjai, a fák kérge, a növények szárai kemények, ezért fogaik a nagy igénybevétel miatt folyton nőnek és kopnak, a metsző- és az őrlőfogak- egyaránt. Fogaik akkor egészséges színűek, ha azok szép sárgák.

Az egészséges emésztés a jól megrágott és nyállal elkevert falatok lenyelésével kezdődik. Amennyiben magas energiatartalmú – „hagyományos” – magvakat és növényeket (kukoricát, búzát, napraforgót, szóját, mandulát, édes gyümölcsöket és zöldségeket) adunk a deguknak, a vakbélemésztés csökken vagy elmarad.

magkeverek

Amennyiben magas energiatartalmú – „hagyományos” – magvakat és növényeketadunk a deguknak, a vakbélemésztés csökken vagy elmarad.

Az emésztő baktériumok elpusztulnak és emésztési problémák lépnek fel. A gabonafélék, olajos magvak, kevesebb rágást igényelnek és etetésük hamar tápanyagforgalmi zavarokhoz a belső szervek károsodásához, fogproblémákhoz, hirtelen elhízáshoz majd fogyáshoz, bőr és szőr problémákhoz vezetnek. Káros az extrudáltan, puffasztva kínált magvak etetése is, mert ezeket éppen azért fejlesztették ki, hogy a gazdasági állatok súlygyarapodása nagyobb legyen, ami a kedvtelésből tartott rágcsálóknál egyáltalán nem cél. Színes festett karikák, párnák puffasztásához (pld. lucerna) legalább 50 %-ban kukoricára és búzára van szükség, amikből semmi sem lehet a deguk eledelében. Az így feltárt magok túl puhává és emészthető rostban szegénnyé válnak. A fogak részére nem jelent munkát sem elől, sem hátul és a vakbélemésztés is elmarad vagy jelentősen csökken. A feltárás következtében a szénhidrát (cukor tartalom) könnyebben emészthetővé válik, ami így elhízáshoz, máj és hasnyálmirigy károsodáshoz, cukorbetegséghez és a degukra sajnos jellemző szembetegségekhez vezet. Káros következményei vannak az előfőzött, „lapított” kukorica, búza, borsó, stb. magvak, pelyhek, szirmok etetésének is.

kukorica

Káros következményei vannak az előfőzött, „lapított” kukorica, búza, borsó, stb. magvak, pelyhek, szirmok etetésének is.

A lapított gabona és borsó pelyhek úgy készülnek, hogy azokat előfőzik, majd hengerszékek között ellapítják, roncsolják. Ettől hizlaló és káros tulajdonságaik tovább nőnek. A nyersrost tartalom csökken és ezért a rágcsálók takarmányozására alkalmatlanná válnak. Hasonlóan nem való lucerna karika, párna vagy pellet sem a deguknak. Ennek magas fehérjetartalmát a gazdasági állatok hizlalásánál használják ki, a deguknál viszont tápanyagforgalmi zavarokat okoz. Károsak a rágcsálók részére a különféle tejes, joghurtos, cukros drops-ok, melyek a természetben egyáltalán nem képezik a táplálékuk részét, ezek emésztésére nem alkalmas szervezetük. Nem ajánlott a szentjánoskenyér „nassiként” adása. Ezt régen cukorka helyett ették az emberek kellemes, édes íze miatt. Kerülendő az édes gyümölcsök, zöldségek (pl. sárgarépa) és aszalt gyümölcsök (pl. mazsola), mert ezek szénhidrát tartalma összesűrűsödik a szárítástól.

A deguk fő elesége a Budapet Kft. által készített Reform táp és a Woodi réti széna legyen. Ezek összetétele közelíti meg legjobban a deguk eredeti élőhelyén előforduló növényi összetételt.

degutap

A Reform degutáp összetétele közelíti meg legjobban a deguk eredeti élőhelyén előforduló növényi összetételt

A réten az évszakoknak megfelelően változnak a flórát alkotó fajok. 2_akacvirag_lilaFő növények: pázsitfűfélék, angol perje, réti perje, tarackos tippa, taréjos búzafű, réti csenkesz, csomós ebír, olasz perje, sudár rozsnok, tarackbúza, taréjos cincor, réti komócsin, pillangósok, fehér here, szarvaskerep, bükköny, pásztortáska, lándzsás útifű, nagy útifű, mezei katáng, kék búzavirág, tyúkhúr, gyermekláncfű, csalán, árva csalán.

Mivel a növények tápértéke a szárítás során megváltozik, ezért menüjüket az optimális tápanyag összetétel érdekében Reform táppal szükséges kiegészíteni. 1_katangA Reform táp az optimális mennyiségben tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, fehérjéket – aminosavakat – mikro és makro elemeket, vitaminokat, enzimeket, amelyek a deguk egészséges táplálásához, neveléséhez, fejlődéséhez, szaporodásához, a fogak koptatásához, vakbélemésztéséhez ideálisak és nélkülözhetetlenek. A Reform táp ízletes; omega 3 és omega 6 zsírsav tartalma harmonikus, beltartalma optimális.

Takarmányváltásnál naponta adjunk a Reform táp negyedét 10 napon át, amíg a deguk szervezete megszokja és megtanulja annak emésztését.

1_es_2_woodi_szena

Woodi Rétiszéna

Etetés mellett fontos az almozás. Erre használhatjuk a Woodi Faforgácsot vagy a Woodi Pellet almot, mely kiváló nedvszívó képességű.

A pellet alom kevésbé porosodik és állaga jobban hasonlít a természetben megszokott szilárd talajhoz. Fürdetéshez ajánljuk a speciális Woodi csincsilla és degu homokot. Ez karcmentes, ásványi anyag és szemcse mérete optimális a bunda és bőr tisztításához. Kiegészítő eleségül, jutalomfalatként ajánljuk a Budapet Kft. által kifejlesztett Reform boxokat, melyek természetes alapanyagokból készített, ehető / akasztható etetőjébe különféle virág szirmokat, gyógynövényeket töltöttünk. Immunerősítő, magas C-vitamin tartalmú hibiszkuszt, körömvirágot, akácvirágot, búzavirágot, napraforgó szirmot. Különféle termések is erősítik a fogakat; ilyen az áfonya, boróka bogyó, galagonya, berkenye. A megbarnult szénák jelentősen veszítenek tápértékükből. A vetett, öntözött, műtrágyázott gyepek szénája mely – esetleg csak 5-10 féle növényből áll-tápértékre ízre össze sem hasonlítható az ősgyepekről származó szénákéval.

1_es_2_woodi_pellet

Woodi Pellet alom

A Woodi szénák a Natura 2000 kezelése alatt álló rétekről származnak. A cél ott a biológiai sokszínűség megőrzése, sokféleség megóvása. Ezért ezeket a gyepeket sem permetezni, sem műtrágyázni, sem teljes egészében lekaszálni és öntözni sem szabad. A Woodi réti széna – amely lehet aprított, vagy gyógynövényekkel kiegészített is – kíméletesen, egyedi módon a zöldre szárítás következtében magasabb tápértékű, karotinban gazdag, különösen ízletes eledel. Étvágy szerint minden nap annyi Woodi szénát és Reform tápot adjunk a deguk részére, friss tiszta ivóvíz mellett amennyit mérettől, kortól, elhelyezéstől függően naponta elfogyasztanak. A Reform tápcsalád fentiek figyelembevételével készült annak érdekében, hogy védence vidáman jó egészségben éljen hosszú éveken át és időnként néhány utóddal is megajándékozza gazdáját.

osszes

Reform rágcsáló tápok